Vliegen slecht voor de gezondheid

- Vera Verkoeijen, redacteur

2013-05-02_gezond_Vliegen slecht voor de gezondheid

Een vliegvakantie kan vervelende gevolgen hebben voor je huid en neus. De luchtvochtigheid aan boord van een vliegtuig is namelijk zo laag dat de huid droog en trekkerig kan gaan aanvoelen en ook het neusslijmvlies kan uitdrogen. En dat brengt weer een verhoogd risico op infecties met zich mee, want een vochtig neusslijmvlies beschermt je tegen allerlei virussen en bacteriën.

Op een hoogte van ongeveer 10 kilometer ligt de temperatuur zo’n 50 graden onder het vriespunt. De lucht bevat hier amper nog waterdamp, waardoor de luchtvochtigheid in een vliegtuig vaak nog geen 10 procent bedraagt (ter vergelijking: in huis is dit gemiddeld  50 tot 60 procent). In normale omstandigheden produceren de klieren in je neus tot wel een halve liter vocht per dag, maar in te droge omstandigheden kan het neusslijmvlies niet goed functioneren. Daardoor kunnen barstjes, korstjes en zelfs een bloedneus ontstaan. Bovendien wordt de lucht die je inademt niet meer goed gefilterd, waardoor je vatbaarder bent voor griep- en verkoudheidsvirussen van medereizigers. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten op vakantie.

Veel drinken helpt om het vochtgehalte in je lichaam en je slijmvliezen op peil te houden. Maar in extreme omstandigheden werkt dat niet altijd goed genoeg. Een bevochtigende neusspray kan dan uitkomst bieden.

Bron: A. Vogel

Tags: , , , , , ,

Reacties zijn gesloten.